Tal dia com avui: Thomas Edison patenta la bombeta elèctrica

Bombeta elèctrica

La invenció, a principis del s.XIX, de la pila elèctrica i el motor elèctric (invents d’Alessandro Volta i Michael Faraday, respectivament), va estimular la comunitat científica a buscar múltiples utilitats al corrent elèctric, entre elles, aconseguir transformar el moviment dels electrons que circulen pel cable elèctric en un dispositiu capaç d’emetre llum. Sembla ser que el primer en desenvolupar un filament incandescent fou l’americà John Wllington, l’any 1845, però la durada de la incandescència era massa curta perquè l’invent arribés a ser d’utilitat. Entre aquesta primera temptativa, i la patent de la bombeta d’incandescència, publicada per Thomas Alva Edison l’any 1880, un total de 22 inventors van treure a la llum els seus respectius prototips de bombeta.

La bombeta incandescent tal i com la coneixem avui en dia, consisteix en un filament pel qual hi passa un corrent elèctric. La curta distància entre els àtoms del material que forma aquest filament ofereix una gran resistència al pas dels electrons, que un cop entren al filament col·lisionen nombroses vegades amb els seus àtoms abans de sortir-ne per l’altre extrem. Aquests xocs múltiples dels electrons amb els àtoms del filament tenen dues conseqüències importants: La primera és la pèrdua d’energia en forma de calor i la segona és l’excitació dels àtoms del filament que, quan tornen al seu estat original (es relaxen) emeten energia en forma de llum. De fet, es calcula que només el 10% de l’energia que li arriba a una bombeta d’incandescència es transforma en llum, mentre que el 90% restant es dissipa en forma de calor.

La durada de les primeres bombetes era de fins a 2500 hores, però el 1924 el lobby de fabricants de bombetes va aconseguir que es limtés per llei a només 1000 hores. El seu argument era primar el cost de l’energia per sobre del cost de la bombeta en sí i tendir, per tant, a un filament més prim: major efeicència, però menor duració. Aquesta decisió fou denunciada per nombrosos enginyers russos i alemanys, que consideraven perfectament possible fabricar bombetes d’incandescència amb materials que les permetessin funcionar més hores amb la mateixa eficiència i que, per tant, atribuïen la decisió de l’lany 24 a una clara voluntat per part del sector d’incorporar l’obsolescència programada en els seus productes (és a dir, dissenyar-los de tal manera que el dispositiu deixi de funcionar de forma prematura i forci, per tant, a la compra d’un nou dispositiu).

Sigui com sigui, la història d’aquesta bombeta, que en realitat va començar en algun moment imprecís de 1845, està a punt d’arribar a la seva fi, ja que els governs (i els propis usuaris) l’estan desplaçant per altres bombetes més eficients energèticament com les de baix consum o les de tecnologia LED.

Aquesta entrada ha esta publicada en Efemèrides, Física. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Tal dia com avui: Thomas Edison patenta la bombeta elèctrica

  1. Pons ha dit:

    sense anar més lluny actualment tinc totes els llums principals de la casa de Led. En comparació si que costen una pasta, però espero que em durin per tota la vida i la dels meus descendents de segona generació com a mínim 😛

  2. Gerard ha dit:

    Esperem-ho! La ciència hauria de servir per això, no? 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s